Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 27.7.19

25o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 27.7.19

Παραστάσεις

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ 
BSTRD

27.7.2019
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο  | 19:30 | 45΄

Χρησιμοποιώντας τον ευρηματικό τίτλο BSTRD, μια σύντμηση της λέξης «bastard» (νόθος), η Κατερίνα Ανδρέου καταθέτει ένα σόλο για τη «γνήσια νοθεία». Εμπνευσμένη από τη χορευτική και μουσική κοινότητα και σκηνή της house, ιδιώματος της δεκαετίας του ΄80 που στηρίζεται στη φιγούρα του DJ και στη ζωντανή μείξη, χωρίς να νοιάζεται για τα εύσημα της πρωτότυπης σύνθεσης, η Κατερίνα Ανδρέου χορεύει το δικό της μανιφέστο, μέσα σε μια σχεδόν μάταιη προσπάθεια να αποφύγει οποιαδήποτε εύκολη διχοτομήση ανάμεσα στο «τί είναι» ή «τί δεν είναι». Πώς όμως παραμένει κάποιος ελεύθερος, ανώνυμος, χωρίς να καταλήγει απαραίτητα μόνος;
Αυτό το παράδοξο πραγματεύεται το BSTRD, με τα υπόκωφα μπάσα ενός δίσκου βινυλίου ως μοναδικό σκηνικό, μετέωρο πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στην ανάγκη για αποφυγή της σύμβασης και στην επιθυμία για ένταξη σε ένα σύνολο, ανάμεσα στη διαφορετικότητα και τη συνοχή, την ανωνυμία και την ταύτιση, τη νοθεία και τη γνησιότητα.

--

Χορογραφία-Ερμηνεία: Κατερίνα Ανδρέου
Ηχητικός σχεδιασμός: Κατερίνα Ανδρέου σε συνεργασία με τον Eric Yvelin
Βοηθοί δραματουργίας: Μυρτώ Κατσίκη & Lynda Rahal
Φωτισμοί: Yannick Fouassier
Ήχος: Tal Agam ή Eric Yvelin
Παραγωγή: Mi-Maï/Bark
Υπεύθυνη παραγωγής: Élodie Perrin
Συμπαραγωγή: Atelier de Paris/CDCN, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Centre Chorégraphique National d’Orléans, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La place de la danse CDC de Toulouse, Ballet de Marseille
Υποστήριξη: Ménagerie de verre Studiolab, Kunstencentrum BUDA, Réservoir Danse Rennes, ImpulsTanz Festival (résidence Prix Jardin D’Europe)/CND Pantin (résidence augmentée)/ Reservoir Danse Rennes, La CABINE (PAD), Monitor Fest Heraklion
Με την υποστήριξη: DRAC Ile-de-France, ARCADI

--

 

 KATIA ANDREOU

Γεννημένη στην Αθήνα, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Κατερίνα Ανδρέου άλλαξε πορεία και μελέτησε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με την υποστήριξη του ιδρύματος Αφών Πράτσικα, τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΕSSAI πάνω στη χορογραφική έρευνα στο γαλλικό χορογραφικό κέντρο CNDC d’Angers, σε συνεργασία με το Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Paris VIII. Παράλληλα, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρότζεκτ Transfabrik (2013), ένα ερευνητικό πρόγραμμα γύρω από τις πολιτικές επιμέλειας των φεστιβάλ χορού Γαλλίας και Γερμανίας και συνεισέφερε με δικά της άρθρα στην ομώνυμη έντυπη έκδοση που ακολούθησε.
Το 2015, ως υπότροφος του LongLifeBurning, συμμετείχε στο πρόγραμμα DanceWeb του φεστιβάλ Impulstanz της Βιέννης. Ως περφόρμερ, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Ίρις Κάραγιαν, Λενιώ Κακλέα, DD Dorvillier, Emmanuelle Huynh, Jocelyn Cottencin, Jeff Mills. Το σόλο της A kind of fierce, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, έλαβε το χορογραφικό βραβείο Prix Jardin d’Europe 2016 του ImpulsTanz Festival της Βιέννης. Για το σόλο της BSTRD, που έκανε πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 2018, επιλέχθηκε μεταξύ των Aerowaves Twenty19. Η Κατερίνα Ανδρέου είναι Panorama Artist του δικτύου Departures and Arrivals (DNA).

 

AKRAM KHAN COMPANY 
UNTIL THE LIONS

27 & 28.7.2019
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή | 22:00 | 60΄

Τι καθορίζει το φύλο; Τι μας κάνει άνδρες ή γυναίκες; Είναι το σώμα; Είναι βαθύτερες παρορμήσεις που καθοδηγούν την επιθυμία ή την έκφραση; Ή μήπως είναι μια ταυτότητα που μας αποδίδει η κοινωνία; Πόσο μόνιμες και αμετάβλητες παραμένουν αυτές οι ετικέτες; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά ο Χρόνος;
Έχοντας επίγνωση της δράσης του χρόνου πάνω στο σώμα, της μετάβασης από τη δύναμη στην αντοχή, ο Akram Khan [Άκραμ Καν] καταπιάνεται με τα παραπάνω ερωτήματα μέσα από το πρίσμα του έπους Μαχαμπχαράτα.
Το Until the Lions* εμπνέεται από ένα συναρπαστικό γυναικείο χαρακτήρα του Μαχαμπχαράτα, την πριγκίπισσα Άμπα, την οποία απαγάγει την ημέρα του γάμου της, προσφέρει ως νύφη στον αδελφό του και τελικά απελευθερώνει ο Μπίσμα. Η Άμπα βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται, καθώς την απορρίπτουν η οικογένειά της, ο μνηστήρας της, αργότερα ο απαγωγέας της και ολόκληρη η κοινωνία. Η Άμπα επικαλείται τότε τους θεούς, αμφισβητεί τα όρια του γυναικείου και του ανδρικού φύλου και προκαλεί τον Χρόνο.
Το Until the Lions εξετάζει τι συμβαίνει όταν οι κοινωνικές επιταγές για κάθε φύλο οδηγούν σε αδιέξοδο αντί να προστατεύουν. Τι κάνει μια γυναίκα όταν χάνει την κυριότητα του σώματός της; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της και να δικαιωθεί; Όταν η αναζήτηση της δικαιοσύνης μετατρέπεται σε εκδίκηση, ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει το σώμα; Και ποιο το τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα;

*Μερική διασκευή του βιβλίου Until the Lions: Echoes from the Mahabharata της Karthika Naïr.

--

Καλλιτεχνική διεύθυνση-Χορογραφία: Akram Khan
Σύλληψη-Κείμενα: Karthika Naïr

Οπτικός σχεδιασμός: Tim Yip

Σχεδιασμός φωτισμού: Michael Hulls

Πρωτότυπη μουσική: Vincenzo Lamagna σε συνεργασία με τους Sohini Alam, David Azurza, Yaron Engler, Akram Khan, Joy Alpuerto Ritter
Δραματουργία: Ruth Little

Βοηθός σκηνοθέτη: Sasha Milavic Davies
Βοηθός χορογράφου: Jose Agudo
Εκφωνήτρια: Kathryn Hunter
Ερμηνευτές: Ching-Ying Chien, Joy Alpuerto Ritter, Rianto

Μουσικοί: Sohini Alam,
 Joseph Ashwin, David Azurza, Yaron Engler
Παραγωγός: Farooq Chaudhry

Τεχνική διεύθυνση: Richard Fagan

Τεχνικός συντονισμός: Peter Swikker
Διευθυντής σκηνής: Lara Davidson
Τεχνικός φωτισμού: Zak Macro
Τεχνικός ήχου: Phil Wood
Τεχνικός: Sam Holland
Βοηθός σχεδιαστή κοστουμιών-Κατασκευή κοστουμιών: Peggy Housset
Σχεδιασμός και κατασκευή εκμαγείου: Blind Summit
Διαχείριση έργου/περιοδείας: Mashitah Omar

Υπεύθυνος παραγωγής: Florian Stagliano
Βοηθός περιοδείας: Mai Saroh Tassinari
Βασισμένο στο βιβλίο Until the Lions: Echoes from the Mahabharata, μια έμμετρη διασκευή του Μαχαμπχαράτα από την Karthika Naïr (Harper Collins India, 2015 & Arc Publications UK, 2016).
Με την πρωτοβουλία: The 360° Project. International Network of Round Arts Venues.
H παραγωγή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του Akram Khan με τα θέατρα Sadler’s Wells (Λονδίνο) και Curve (Leicester).
Συμπαραγωγή: Roundhouse/Sadler’s Wells London, MC2: Grenoble, La Comète Châlons-en-Champagne, Théâtre de la Ville/La Villette Paris, Danse Danse/TOHU Montréal, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, New Vision Arts Festival Hong Kong, Taipei Performing Arts Center, Movimentos Festwochen der Autostadt in Wolfsburg, Brighton Festival 2016, Maison de la Culture d’Amiens, Concertgebouw Brugge, Manège, scène nationale – Reims, Holland Festival Amsterdam, Romaeuropa Festival, Curve Leicester.
Χορηγός: COLAS


AKC COLAS Core Logo 2017 FOND NOIR1

Μέγας χορηγός: The Quercus Trust

Με την υποστήριξη: Arts Council England


lottery jpeg white

Ο Akram Khan είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης των θεάτρων Sadler’s Wells (Λονδίνο) και Curve (Leicester).

Η παράσταση Until The Lions παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.

British Council Greece 80 Years RED

--

 

 AKRAM KHAN

Ο Akram Khan, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως, είναι γνωστός για τις ευφάνταστες και επίκαιρες παραγωγές του Kaash, iTMOi (in the mind of igor), DESH, Vertical Road, Gnosis και zero degrees. Το έργο του θεωρείται βαθιά συγκινησιακό και η έξυπνα χτισμένη αφήγησή του αβίαστα οικεία και επική. Ο ίδιος χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times ως καλλιτέχνης που μιλάει με «συγκλονιστικό τρόπο για συγκλονιστικά πράγματα».
Ενστικτώδης και αβίαστος στις συνεργασίες του, ο Khan προσελκύει καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης προερχόμενους από άλλες κουρτούρες και κλάδους, όπως το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας, την ηθοποιό Juliette Binoche, την μπαλαρίνα Sylvie Guillem, τους χορογράφους-χορευτές Sidi Larbi Cherkaoui και Israel Galván, την τραγουδίστρια Kylie Minogue, τους εικαστικούς Anish Kapoor, Antony Gormley και Tim Yip, τον συγγραφέα Hanif Kureishi και τους συνθέτες Steve Reich, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook και Ben Frost. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το English National Ballet και την καλλιτεχνική διευθύντριά του Tamara Rojo, ο Khan δημιούργησε το σύντομο έργο Dust και τη δική του εκδοχή του φημισμένου ρομαντικού μπαλέτου Ζιζέλ. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του υπήρξε η δημιουργία μέρους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, για το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Ο Khan έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως το Laurence Olivier Award, το Bessie Award (New York Dance and Performance Award), το υψηλού κύρους ISPA (International Society for the Performing Arts) Distinguished Artist Award, το Fred and Adele Astaire Award, το Herald Archangel Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, το South Bank Sky Arts Award, καθώς και έξι Critics’ Circle National Dance Awards. Το 2005, ο Khan τιμήθηκε με τον τίτλο MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες του στον χορό.
Ο Khan είναι Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης των θεάτρων Sadler’s Wells (Λονδίνο) και Curve (Leicester).

Outdoors

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας Σώματα στο Φως

19 → 28.7.2019  
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Φουαγιέ Στούντιο | 19:00-22:00

Φωτογραφία και Χορός συναντώνται. Κάθε κλικ συλλαμβάνει τη μαγική στιγμή που το σώμα ανακαλύπτει νέους τρόπους έκφρασης, συγκινεί και συγκινείται, ενώ η φωτογραφία γίνεται σώμα που χορεύει στο φως.

 

ekthesi fortografias

 

Η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (Φ.Ο.ΚΑΛ.), με συντονιστή τον Νίκο Ηλιόπουλο, δραστηριοποιείται φωτογραφικά και πολιτιστικά από τον Ιανουάριο του 2017, στοχεύοντας στη δημιουργική ενασχόληση, άσκηση και καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία. Στο διάστημα της λειτουργίας της συνεργάστηκε φωτογραφικά και καλλιτεχνικά με θεσμούς και φορείς της Μεσσηνίας, καθώς και με συλλόγους, ομάδες και λέσχες φωτογραφίας από όλη την Ελλάδα.

LES VIKINGS CIE
L’AVEUGLEMENT

27.7.2019 | Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00
28.7.2019 | Costa Navarino | 20:00

lesvikings

Η ομάδα Les Vikings Cie [Λε Βικίνγκς] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο της L’Aveuglement, παράσταση εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου Περί Τυφλότητος. Ένας μοναχικός άνδρας περπατά. Τυφλώθηκε χωρίς λόγο λίγες μέρες νωρίτερα. Η τυφλότητά του τον ταράζει και τον απομονώνει, κατευθύνει τις πράξεις του, τον χειραγωγεί. Συνειδητοποιεί ότι πρέπει να ζήσει με αυτήν, να την καταλάβει, να την αποδεχτεί. Αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, κατά το οποίο θα μάθει πώς να μεταμορφώνει μια αναπηρία σε ένα «χορό της ζωής».


Σύλληψη-Ερμηνεία: Sara Olmo & Victor Launay
Μουσική: Putos a Roubar maças (Dead Combo) & Green Grass (Tom Waits)

---

Η ομάδα Les Vikings Cie δημιουργήθηκε το 2014 στις Βρυξέλλες από τους Sara Olmo [Σάρα Όλμο] και Victor Launay [Βικτόρ Λονέ], μετά τη συνεργασία τους στην παράσταση για δύο χορευτές με τίτλο Étreinte. Το 2014, η ομάδα βραβεύτηκε στους διαγωνισμούς Les Synodales (Sens, Γαλλία) και Certamen International de Coreografía Burgos – New York. To 2015, το έργο τους L’Aveuglement έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Certamen International de Coreografía Burgos – New York και το ειδικό βραβείο της πόλης του Biarritz στον διαγωνισμό Les Synodales. Παράλληλα, οι συντελεστές της ομάδας συνεργάζονται ως χορογράφοι και δάσκαλοι με πολλούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


---


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών, οι παραστάσεις του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που παρουσιάζονται καθημερινά από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα προβάλλονται βιντεοσκοπημένες την επόμενη μέρα σε υπαίθριο χώρο της Costa Navarino, ενώ στον ίδιο χώρο θα επαναληφθεί στις 28 Ιουλίου η παράσταση L'Aveuglement της ομάδας Les Vikings Cie. Η ίδια ομάδα θα παρουσιάσει αποκλειστικά στην Costa Navarino και δεύτερο έργο της με τίτλο Étreinte στις 28 Ιουλίου.  

 

capetan vasilis logo

 

LES VIKINGS CIE
ETREINTE 
28.7.2019 | 20:00 | COSTA NAVARINO

Αγκαλιάζοντας, χαϊδεύοντας, πολιορκώντας, αιχμαλωτίζοντας, αρπάζοντας,φυλακίζοντας, καταπιέζοντας, βασανίζοντας, πνίγοντας— μέσα από σε τέτοιες αντιφάσεις αναδύεται μια εικόνα τρυφερότητας, παθιασμένου έρωτα, βίας και αγριότητας. Η παράσταση εμπνέεται από τη Μαριάνα Πινέδατου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, το θεατρικά έργο για την Ισπανίδα εθνική ηρωίδα του 19ου αιώνα και τον εκτελεστή της. Η παράσταση εξερευνά το πάθος του βασανιστή γι’ αυτή τη γυναίκα και την επιθυμία του θύματος να αντισταθεί, σαν μια άλλη Αντιγόνη, παραμένοντας πιστή στα πιστεύω της, αναζητώντας έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Μουσική: 
Juan Gomez, Arena
Silvia Pérez Cruz & Ravid Goldschmidt, Luna
Silvia Pérez Cruz, Blancanieves (Saeta)

 

 

Σεμινάρια

FRANCISCO CÓRDOVA
Body Action

21 → 27.7.2019
Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας 

O Francisco Córdova [Φρανσίσκο Κόρντοβα] είναι Μεξικανός ερμηνευτής, χορογράφος και δάσκαλος, με σπουδές στον σύγχρονο χορό, το θέατρο, τη σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό φωτισμού. Το σεμινάριό του αφορά το Body Action, δική του μέθοδο, που βασίζεται στην κατασκευή σωματικών δράσεων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μάθουν να κινούνται μέσα από μια κοινή γλώσσα και όχι μέσα από τους συνήθεις κώδικες του χορού. Η μέθοδος, δηλαδή, αποκωδικοποιεί και αποδομεί τις προκαθορισμένες διαλέκτους του χορού. Το μάθημα αποτελεί απεικόνιση της λειτουργίας του ελέγχου και του φυσικού ενστίκτου και σκοπός του είναι να δημιουργήσει σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές καταστάσεις μέσω της έντονης σωματικής εξάσκησης. Για τον λόγο αυτό, το σώμα οδηγείται στις μέγιστες δυνατότητές του μέσα από το άνοιγμα στον σωματικά ελεγχόμενο κίνδυνο. Οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται ώστε να μάθουν να δέχονται τις πληροφορίες του ενστίκτου τους, να βρίσκουν αλήθεια μέσα στο σώμα τους και να επικοινωνούν τον προσωπικό τους τρόπο κίνησης.

Francisco Cordova

O Francisco Córdova είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας Physical Momentum, του Φεστιβάλ ATLAS στο Μεξικό και του εκπαιδευτικού προγράμματος Techniques of Movement (ΤDM) στο Μεξικό και την Βαρκελώνη. Από το 2006 αναπτύσσει την μεθοδολογία του Body Action μέσα από πολυάριθμα σεμινάρια σε ομάδες, φεστιβάλ και διεθνείς οργανισμούς τεχνών σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική (DELTEBRE / SEAD / FONTYS / KIBBUTZ, κλπ.) Πολυβραβευμένος, με καλλιτεχνικές υποτροφίες και επιχορηγήσεις σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική θεωρείται ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και επιδραστικούς νέους δασκάλους σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες τάσεις και την καινοτομία στην εκπαίδευση για τη σκηνική ερμηνεία. Μέλος πολλών ομάδων και παραγωγών με πείρα 14 ετών, έχει αναπτύξει την ερμηνευτική, χορογραφική και διδακτική του πορεία μέσα από φεστιβάλ και διοργανώσεις σε περισσότερες από 25 χώρες στον κόσμο.

LALI AYGUADÉ
From lightness to gravity

24→ 28.7.2019
Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας 

Η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγκουαντέ] είναι χορεύτρια και χορογράφος καταλανικής καταγωγής. Πυρήνας του σεμιναρίου της είναι η μελέτη της μεταμόρφωσης μέσα από τη σωματικότητα. Το μάθημα αποτελείται από δύο μέρη: ένα πρώτο μέρος που περιλαμβάνει ζέσταμα και συνδυασμούς με στόχο να προετοιμαστούν οι χορευτές για τις προκλήσεις του μαθήματος και ένα δεύτερο μέρος με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις. Στόχος του σεμιναρίου είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες τρόπους χρήσης του εδάφους με έμφαση στα πόδια, ενδυναμώνοντας έτσι τη βάση τους και τη στήριξη της κίνησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στον έλεγχο του κέντρου βάρους τους καθώς και σε τρόπους απελευθέρωσης της κίνησης μέσα από χορευτικές φράσεις και αυτοσχεδιασμούς. Ο ρυθμός και η φωνή θα γίνουν κι αυτά αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο διερεύνησης της θεατρικής σωματικότητας.

lali

Η Lali Ayguadé ήταν μόνιμο μέλος της ομάδας Akram Khan Company σε πληθώρα παραγωγών, και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων γνωστών δημιουργών, με τους Hofesh Shechter, Roberto Olivan, Marcos Morau και Baró d’Evel. Από το 2013, διευθύνει τη δική της ομάδα, με την οποία έχει παρουσιάσει τα έργα “Kokoro” και “iU an Mi”, έργα που κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας μέσα από μια μίξη χορού και θεάτρου. Έχει, επίσης, δημιουργήσει το έργο “Incognito”, μέρος του οποίου αποτέλεσε το υλικό για την μικρού μήκους ταινία “Timecode”, η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2016, και τα βραβεία Γκόγια και Γκαουντί το 2017 ανάμεσα σε πολλά άλλα. Επιπλέον, έχει χορογραφήσει έργα για άλλες ομάδες χορού όπως η Tanz Bielefeld και η Bhodi Project.

Το σεμινάριο From lightness to gravity με την Lali Ayguadé πραγματοποιείται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για την διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας.

Gobe

 

Σεμινάριο χορού για ΑμεΑ

DANCING OUR WAY / ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟ
Ζωντανοί στη σκηνή

23 → 28.7.2019 & παράσταση 28.7.2019 | 18:30
Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Υπεύθυνη προγράμματος: Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Εισηγητές: Δρ. Μάρω Γαλάνη, Αναστασία Νικολίτσα, Σοφία Φ. Δρούμπαλη

Σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος Dancing My Way της προηγούμενης χρονιάς, το φετινό πρόγραμμα Dancing Our Way προσκαλεί και προκαλεί χορευτές, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές να παρακολουθήσουν και να βιώσουν τη μοναδική ικανότητα της κίνησης και του χορού να προάγουν την ένταξη και να δημιουργήσουν κοινότητα και σχέσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημέρα με θεωρητικά βιωματικά σεμινάρια για όλους και τέσσερις ημέρες κλειστών εργαστηρίων, που θα ολοκληρωθούν μέσα από μία διαδραστική απογευματινή εκδήλωση επί σκηνής. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνεργασία της ΦΑΡΙΣ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας) και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).

Δρ. Μαρία Γαλάνη
Πρωτόγονη Έκφραση

Αφύπνιση της σωματικής μνήμης και απόλαυση της φυσικής ύπαρξης στο θεραπευτικό πλαίσιο της χοροθεραπείας για άτομα με αναπηρίες, μέλη της οικογένειας, φροντιστές, εκπαιδευτές ειδικής αγωγής και χορευτές.

23.07.2019: 9.30 - 11.00 & 17.00 - 18.30

Αναστασία Νικολίτσα
Το σώμα του φροντιστή: αντίληψη, κατανόηση και διαχείριση όσων δεν λέγονται

Η αμεσότητα της σχέσης φροντίδας ατόμων με αναπηρία επιφέρει και την αναπόφευκτη ανάδυση των προσωπικών ευάλωτων πτυχών και των δύο εμπλεκόμενων ατόμων. Θα κατανοήσουμε και θα ανακαλύψουμε νέους τρόπους διαχείρισης αυτών προς πρόληψη του burnout (ολοκληρωτική εξάντληση).

23.07.2019: 11.30 - 13.00 & 19.00- 20.30
Είσοδος και για τα δύο σεμινάρια 10 Ευρώ

Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Ζωντανοί στη σκηνή

Μια ζωντανή διαδραστική εκδήλωση βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό, στην οποία το κοινό θα γίνει μέρος της επικοινωνίας και της συναισθηματικής διασύνδεσης μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Έκθεση φωτογραφίας, δημιουργικές ανταποκρίσεις και ζωντανή ανάφλεξη σκέψεων από το κοινό θα καθοδηγήσουν αυτή την εμπειρία.

28.07.2019:18.30, Δωρεάν είσοδος

droumpali

Δρ. Μάρω Γαλάνη
Η Μάρω Γαλάνη είναι χορογράφος, χοροθεραπεύτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Ρυθμός, χορός και θεατρικό παιχνίδι). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της με τίτλο Ρυθμικό και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού και στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου Σόφιας (Βουλγαρία). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Πρωτόγονη Έκφραση – Χοροθεραπεία. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων για τον χορό στην εκπαίδευση για το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Αναστασία Νικολίτσα
Σπούδασε χορό, Χοροθεραπεία (Laban Centre, City University of London, Βρετανία), Ανάλυση Χαρακτήρα, Νευροφυτοθεραπεία (Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα, Aθήνα) και Τραυματοθεραπεία CRM (Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας, Αθήνα). Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και επαγγελματικές σχολές της Αθήνας. Από το 2003 μέχρι σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα, διαταραχές προσωπικότητας, PTSD και σύνθετο τραύμα. Το 2018 εκδόθηκαν δύο βιβλία της, Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού και Χοροθεραπεία: ιστορία, θεωρία, μεθοδολογία, εργαλεία.

Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Η Σοφία εκπαιδεύτηκε στο σύγχρονο χορό και το μπαλέτο στις προ-επαγγελματικές τάξεις της ΦΑΡΙΣ, στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Καλαμάτα. Σπούδασε χορό (Ραλλού Μάνου/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία (ΜΑ στο Goldsmiths University οf London). Αυτή τη στιγμή ασκεί τη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία σε νέους και παιδιά με αυτισμό, σύνθετες ανάγκες και τραύμα. Από το 2017 διευθύνει projects χορού σχετικά με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε συνεργασία με τη ΦΑΡΙΣ (Καλαμάτα).

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 19.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 20.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 21.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 22.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 23.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 24.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 25.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 26.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 27.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 28.7.19
Περισσότερα...