Παράλληλες εκδηλώσεις

25 KDF 2019

2019

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

TRASHDOLLYS
CAPE ALLEY

20.7.2019 
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Trashdollys

Τέσσερις χαρακτήρες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο σοκάκι, το Cape Alley. Κάθε βράδυ το Cape Alley μεταμορφώνεται σε σκληρό βαριετέ, φωτισμένο από έναν ανεμοστρόβιλο ανθρώπινων μελών, ρυθμικών τελετουργικών και αστείας λογομαχίας. Η ομάδα TrashDollys [Τρας Ντόλιζ] παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

--

Η ομάδα TrashDollys [Τρας Ντόλιζ] ιδρύθηκε το 2014 από τον χορευτή, χορογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή Sam Amos [Σαμ Έιμος]. Συνδυάζοντας τη θεαματική σωματικότητα με την ευφάνταστη διήγηση, η ομάδα επιδιώκει να επικοινωνήσει, να συγκινήσει και να εμπνεύσει μέσα από ζωντανές περφόρμανς και ταινίες.

Η παράσταση Cape Alley παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.


British Council Greece 80 Years RED

ANDI XHUMA 
TIPPING POINT

21.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Andi

Το Tipping point πραγματεύεται τη σχέση της μουσικής και του ρυθμού με τον χορευτή που κινείται εμπνεόμενος από τις δύο αυτές δυνάμεις. Παράλληλα με κάθε μουσικό θέμα αναπτύσσεται παράλληλα και μια κινητική μεταφορά, η οποία επιχειρεί να εκφράσει τους συνειρμούς, τις αυξομειώσεις της ταχύτητας και του μεγέθους της κίνησης, τις δυναμικές και την ιστορία, που μπορεί να προκύψει μέσα από την εκτέλεσή της. Καθώς δοκιμάζονται τα όρια στα οποία φτάνει ή τα οποία ξεπερνά μια ιδέα πριν μεταμορφωθεί ή εξελιχθεί, μια ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από κινητικές προκλήσεις που δημιουργούνται από τον ίδιο τον ερμηνευτή με σκοπό την αναζήτηση λύσεων, προσαρμογών και συμβιβασμών.

--

Ερμηνεία: Andi Xhuma

--

Ο Andi Xhuma [Άντι Τζούμα] σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα (2009-2012). Έκτοτε έχει δουλέψει με διάφορους χορογράφους και ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Αντωνίου, Hannes Langolf, Ermira Goro, Κωνσταντίνος Ρήγος, Anton Lachky, Cocoon Dance Company και DV8 physical theatre. Από το 2015 δημιουργεί και δικά του έργα για τη σκηνή και το διαδίκτυο. Η ταινία μικρού μήκους του Normal Day συμμετείχε και βραβεύτηκε σε φεστιβάλ χορευτικού κινηματογράφου στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Μαζί με τον Χρήστο Ξυραφάκη επελέγησαν να χορογραφήσουν ένα νέο έργο για το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2018.

JOY ALPUERTO RITTER & LUKAS STELTNER
SHALL WE…?!

22.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Joy Lukas

Με κοινές ρίζες στα διάφορα στυλ χορού των δρόμων των μεγαλουπόλεων (Urban Dance), η Joy Alpuerto Ritter [Τζόι Αλπουέρτο Ρίτερ] και ο Lukas Steltner [Λούκας Στέλτνερ] δημιουργούν χορογραφίες αντλώντας έμπνευση από τη δυναμική κίνηση του σύγχρονου χορού και του breakdancing καθώς και από την ένταση και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις.

--

Ερμηνεία: Joy Alpuerto Ritter & Lukas Steltner

--

Η Joy Alpuerto Ritter είναι απόφοιτος της σχολής Palucca Dance School της Δρέσδης. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Akram Khan, Wangramirez, Christoph Winkler, Heike Hennig και το Cirque du Soleil. Το πλούσιο υπόβαθρό της από την κλασική εκπαίδευση ως τις τεχνικές του Urban Dance, τη βοήθησε να αναπτύξει μια μοναδική αισθητική κίνησης που αποτυπώνει σε δικές της χορογραφίες από το 2016.

Ο Lukas Steltner είναι Γερμανός breakdancer και ηθοποιός. Έχει συμμετάσχει σε έργα των Heike Hennig & Company, Hong Nguyen Thai και Adrian Figueroa, καθώς και σε διάφορες παραστάσεις βαριετέ και τσίρκου. Ως ηθοποιός, έχει εργαστεί σε γερμανικά τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έργα.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ 
WETHERICECREAM WEATHERISCREAM

23.07.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

ioulia

Σκουπίζω τον αέρα,
πιάνω ένα κουνούπι,
φυσάω μια πεταλούδα,
ένα πούπουλο πέφτει,
κολλημένο στα χέρια,
ο νους αναρωτιέται,
το σώμα υπνοβατεί,
σαν οργισμένη φάλαινα,
καταραμένα κουνούπια,
βρικόλακες εν ζωή,
χάνουν την όραση,
στα όνειρά τους,
υπό την επήρεια μέθης,
μεταμορφώνονται.

--

Η Ιουλία Ζαχαράκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1994. Πάντα της άρεσε να χορεύει. Αποφάσισε ότι πιο πολύ απ’ όλα της αρέσει ο σύγχρονος χορός, όπως ονομάζεται, και που η ίδια, ακόμα και τώρα, δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς είναι. Της αρέσει να δημιουργεί φανταστικά τοπία και να ζει μέσα σε αυτά όπως σε ένα όνειρο. Παράλληλα την ενδιαφέρουν πάρα πολύ η κατασκευή του σώματος και οι δυνατότητές του, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στον χορό και προσπαθεί να τις συνδυάσει.

ANNA CALSINA FORRELLAD & QUENTIN MANFROY  
INVITATION TO…

23.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Anna Calsina

«Στο κατώφλι της ιστορίας, πριν από την επινόηση της γραφής, θα είχαμε επινοήσει τα όνειρα. Ο άνθρωπος θα είχε ξεκινήσει, σε κάποια μέρη, να διαχειρίζεται εικόνες. Να διαχειρίζεται τα κατάλοιπα του ορατού και να αντιστρέφει την αναλογία του φωτός.»
[Jean-Louis Schefer, από το ντοκυμαντέρ Le Labyrinthe – Le Temps, la Mémoire, les Images του Philippe Grandieux (1989)]

--

Ερμηνεία: Anna Calsina Forrellad
Μουσική: Quentin Manfroy

--

Η Anna Calsina Forrellad [Άνα Καλσίνα Φορελιάδ] σπούδασε χορό και καλές τέχνες στη Βαρκελώνη. Από το 2008, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες δημιουργίες με τους James Thierrée, Boris Gibé, Carlos Pez, Camille Boitel, Claire Ruffin, Lali Ayguadé και Rootlessroot. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την Lisi Estaràs συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, με πιο πρόσφατη τη Monkey Mind, με την υποστήριξη των ballets C de la B. Με την Murielle Felix συνεργάζεται στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, όπως η ταινία Le réveil. Η τελευταία συνεργασία της με την ομάδα Groupe Pluton χαίρει της υποστήριξης των Workspacebrussels και Buda Kortrijk.

Ο Quentin Manfroy σπούδασε φλογέρα στο Ωδείο των Βρυξελλών και αυτοσχεδιασμό με τον Fabrizio Cassol. Έχει συνεργαστεί με σύνολα κλασικής μουσικής (Sturm und Klang), με πιο εκλεκτικιστικά σύνολα (Maak, Matthieu Ha) και με παραδοσιακούς μουσικούς (Gnawa της Μαρακές, την Τυνήσια τραγουδίστρια Ghalia Benali). Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε πολυάριθμα ωδεία.

LALI AYGUADÉ COMPANY. 
ENTRE DOS

24.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Lali

Ένα αντικείμενο δημιουργείται και μετά από λίγο αλλοιώνεται. Ένας άνθρωπος γεννιέται με εύκαμπτο σώμα και στη συνέχεια γερνάει μέχρι που χάνει την ικανότητα να κινείται. Ένα γλυπτό είναι επίσης ένα ανθρώπινο σώμα. Ένα σώμα με συναισθήματα και κινήσεις.
Το 2015 η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ] προσκλήθηκε από το Ίδρυμα Joan Miró της Βαρκελώνης να χορογραφήσει τη δική της ερμηνεία της έκθεσης Miró i l’objecte. Το Entre dos οδηγεί το κοινό σε ένα ταξίδι μέσω της μεταμόρφωσης και της ταυτότητας, όπου ο χορός είναι ένα από τα πολλά μέσα που χρησιμοποιεί η δημιουργός για να μεταφράσει τις σκέψεις της. Αλληλεπιδρώντας με το κοινό και τον χώρο, το Entre dos, ζωντανός μάρτυρας της δημιουργικής διαδικασίας της Ayguadé, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα ωμά συναισθήματα και τη δεξιοτεχνία του σώματος.

--

Σύλληψη-Eρμηνεία: Lali Ayguadé
Μουσική: Ars Nova Copenhagen
Παραγωγή: Big Story Performing Arts
Με την υποστήριξη: Joan Miró Foundation. Το έργο δημιουργήθηκε για την έκθεση Miró i l’objecte (24 Νοεμβρίου 2015)

Η παράσταση Entre dos παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για την διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας.

Gobe

--

Η Lali Ayguadé (Βαρκελώνη, 1980) είναι Καταλανή ερμηνεύτρια και χορογράφος. Έχει συνεργαστεί με τους Akram Khan Company, Hofesh Shechter, Roberto Olivan και Baró d’Evel, μεταξύ άλλων. Από το 2013 διευθύνει τη δική της ομάδα, με την οποία έχει δημιουργήσει μεγάλης διάρκειας έργα, όπως τα Kokoro και iU Mi που αποτελούν μέρη τριλογίας. Το έργο της Incognito ενέπνευσε μέρος της υποψήφιας για βραβείο Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους Timecode.

ΕΥΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
MITERRA

24.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Eva Georgitsopouloui

miTerra. Η Μητέρα μου, η Γη μου. Μια δημιουργία εμπνευσμένη από και αφιερωμένη στην πορεία της μητέρας. Μια σωματική αναπαράσταση του γυναικείου σώματος που δημιουργήθηκε για να μεταμορφώνεται, να παραμένει ζωντανό, να γίνεται γη για νέα ζωή. Ένα σώμα που φτιάχτηκε για να φέρει νεογέννητα μονοπάτια, για να εκτίθεται, για να έχει συνείδηση ή και όχι, για να είναι δυνατό και ευάλωτο, για να υπάρχει.

--

Χορογραφία-Eρμηνεία: Εύα Γεωργιτσοπούλου

--

Η Εύα Γεωργιτσοπούλου γεννήθηκε στην Ελλάδα και κατοικεί στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Noa Zuk, Shlomi Bitton και Kibbutz Contemporary Dance Company. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Χοροθέατρο Οκτάνα, την Hellenic Dance Company της ΚΣΟΤ και τους Cia Sonia Rodriguez, Inside The Body Performing Arts, Frantics Dance Company, Judith Sanchez Ruiz, Edivaldo Ernesto, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με την ομάδα χορού Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη. Οι χορογραφίες της παρουσιάζονται στην Ελλάδα και τη Γερμανία από το 2015. 

PHYSICAL MOMENTUM - FRANCISCO CÓRDOVA
OHTLI

25.7.2019 
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00 

Gabrielle

Ο Francisco Córdova [Φρανσίσκο Κόρδοβα] παρουσιάζει το σόλο του Ohtli (Μονοπάτι) για την αρετή της αναζήτησης, όταν κάθε βήμα της πορείας του ανθρώπου γεμίζει με νόημα. Όταν το βήμα, ελαφρύ, χωρίς περιορισμούς, αναζητά τον αέναο ορίζοντα.
«...όταν γεννήθηκε το κοράκι, τράβηξε τον αφαλό του και γι’ αυτό τώρα περπατά» (από την προφορική παράδοση των Nahua του Μεξικού)

--

O Francisco Córdova είναι Μεξικανός χορευτής, χορογράφος και παιδαγωγός. Με προπτυχιακές σπουδές στον σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή του Μεξικού, μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, τη σκηνοθεσία και το σκηνικό φωτισμό στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη. Διευθύνει την ομάδα Physical Momentum, το φεστιβάλ ATLAS México Festival και το Πρόγραμμα Τεχνικών Κίνησης [Training Program of Techniques of Movement (TDM)] στο Μεξικό και τη Βαρκελώνη. Από το 2006 έχει αναπτύξει τη δική του μέθοδο (Body Action), την οποία έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια, που οργάνωσε για ομάδες, φεστιβάλ και διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα στην Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

CHEY JURADO 
AGUA

26.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

CheyJurado

Το νερό, το στοιχείο που ξεπερνά τις αντιξοότητες, το πιο αγνό στοιχείο, αναγκαίο, προσαρμοστικό, υγρό, άκαμπτο, πτητικό, καθοριστικό όταν δίνει ζωή ή όταν την αφαιρεί. Ο Chey Jurado [Τσέι Χουράδο] εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια απρόβλεπτη παράσταση μικρής διάρκειας, που βυθίζει τον θεατή στους άπειρους τρόπους με τους οποίους η κίνηση ερμηνεύει τις ιδιότητες του νερού. Έναν φόρο τιμής του νερού στον εαυτό του.

---

Ο Chey Jurado είναι ένας νέος ερευνητής της κίνησης και αυτοδίδακτος χορευτής της hip hop. Τα τελευταία χρόνια εντρυφεί στο σύγχρονο χορό μέσα από συνεργασίες με γνωστές ισπανικές ομάδες χορού. Oι συνεργασίες αυτές του επιτρέπουν μια άλλη καλλιτεχνική προσέγγιση, την οποία χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει το δικό του πειραματικό κίνημα ως αποτέλεσμα συνδυασμού διαφορετικών μορφών χορού και κίνησης.

LES VIKINGS CIE
L’AVEUGLEMENT

27.7.2019 | Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00
28.7.2019 | Costa Navarino | 20:00

lesvikings

 

Η ομάδα Les Vikings Cie [Λε Βικίνγκς] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο της L’Aveuglement, παράσταση εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου Περί Τυφλότητος. Ένας μοναχικός άνδρας περπατά. Τυφλώθηκε χωρίς λόγο λίγες μέρες νωρίτερα. Η τυφλότητά του τον ταράζει και τον απομονώνει, κατευθύνει τις πράξεις του, τον χειραγωγεί. Συνειδητοποιεί ότι πρέπει να ζήσει με αυτήν, να την καταλάβει, να την αποδεχτεί. Αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, κατά το οποίο θα μάθει πώς να μεταμορφώνει μια αναπηρία σε ένα «χορό της ζωής».


Σύλληψη-Ερμηνεία: Sara Olmo & Victor Launay
Μουσική: Putos a Roubar maças (Dead Combo) & Green Grass (Tom Waits)

---

Η ομάδα Les Vikings Cie δημιουργήθηκε το 2014 στις Βρυξέλλες από τους Sara Olmo [Σάρα Όλμο] και Victor Launay [Βικτόρ Λονέ], μετά τη συνεργασία τους στην παράσταση για δύο χορευτές με τίτλο Étreinte. Το 2014, η ομάδα βραβεύτηκε στους διαγωνισμούς Les Synodales (Sens, Γαλλία) και Certamen International de Coreografía Burgos – New York. To 2015, το έργο τους L’Aveuglement έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Certamen International de Coreografía Burgos – New York και το ειδικό βραβείο της πόλης του Biarritz στον διαγωνισμό Les Synodales. Παράλληλα, οι συντελεστές της ομάδας συνεργάζονται ως χορογράφοι και δάσκαλοι με πολλούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


---


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών, οι παραστάσεις του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που παρουσιάζονται καθημερινά από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα προβάλλονται βιντεοσκοπημένες την επόμενη μέρα σε υπαίθριο χώρο της Costa Navarino, ενώ στον ίδιο χώρο θα επαναληφθεί στις 28 Ιουλίου η παράσταση L'Aveuglement της ομάδας Les Vikings Cie. Η ίδια ομάδα θα παρουσιάσει αποκλειστικά στην Costa Navarino και δεύτερο έργο της με τίτλο Étreinte στις 28 Ιουλίου. 

 

capetan vasilis logo

LES VIKINGS CIE
ETREINTE 
28.7.2019 | 20:00 | COSTA NAVARINO

Αγκαλιάζοντας, χαϊδεύοντας, πολιορκώντας, αιχμαλωτίζοντας, αρπάζοντας,φυλακίζοντας, καταπιέζοντας, βασανίζοντας, πνίγοντας— μέσα από σε τέτοιες αντιφάσεις αναδύεται μια εικόνα τρυφερότητας, παθιασμένου έρωτα, βίας και αγριότητας. Η παράσταση εμπνέεται από τη Μαριάνα Πινέδατου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, το θεατρικά έργο για την Ισπανίδα εθνική ηρωίδα του 19ου αιώνα και τον εκτελεστή της. Η παράσταση εξερευνά το πάθος του βασανιστή γι’ αυτή τη γυναίκα και την επιθυμία του θύματος να αντισταθεί, σαν μια άλλη Αντιγόνη, παραμένοντας πιστή στα πιστεύω της, αναζητώντας έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Μουσική: 
Juan Gomez, Arena
Silvia Pérez Cruz & Ravid Goldschmidt, Luna
Silvia Pérez Cruz, Blancanieves (Saeta)

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Josef Nadj Mnémosyne

19 → 23.7.2019  
Φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας | 19:00-22:00

Στη Mnémosyne ο Josef Nadj [Γιόζεφ Νάτζ] αντιμετωπίζει τη φωτογραφία ως παραστατική τέχνη, συνδέοντας και υφαίνοντας μαζί τις δύο τέχνες. Δουλεύει με ένα παράδοξο: ο χρόνος της παράστασης ρέει, αναπόφευκτα, όπως ρέει και η ζωή, ενώ η φωτογραφία, όπως ο θάνατος, σταματά τον χρόνο και ακινητοποιεί την κίνηση. Η γέννηση μιας φωτογραφικής εικόνας, με τα διαδοχικά στάδιά της (από τη σύνθεση, στη λήψη και την εμφάνιση της εικόνας), δηλαδή ο μετασχηματισμός μιας στημένης, τρισδιάστατης σκηνής σε δισδιάστατη φωτογραφία, αυτό ακριβώς είναι ο σκοπός και το θέμα του έργου. Στη Mnémosyne αυτή η αλληλεπίδραση γνώσης και τεχνογνωσίας φωτίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η φωτογραφία συνέβαλε στις φιλοσοφικές και αισθητικές πτυχές της γνώσης και επηρέασε την όρασή μας, διαμορφώνοντας για παράδειγμα την άποψή μας για τον κόσμο, παρεμβαίνοντας στην ιστορία και ιδιαίτερα στην ιστορία της τέχνης.

 

nadj

«Ο χορός πάνω απ’ όλα ως χώρος συνάντησης», έτσι ορίζει το έργο του ο Josef Nadj. Πέρα από χορογράφος, ο Nadj είναι ένας καλλιτέχνης χωρίς σύνορα και χωρίς εμπόδια. Χορευτής αλλά και εικαστικός και φωτογράφος, ο Nadj οραματίζεται την ανθρωπότητα με τρόπο ποιητικό και παθιασμένο, αναζητά συνεχώς νέες μορφές έκφρασης και είναι πάντα πρόθυμος να ερευνήσει την ανθρώπινη φύση με στόχο την αλήθεια. 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, από το Canard pékinois (1987) ως το Mnémosyne (2018), ο Nadj υπηρετεί με πάθος μια απαιτητική, γεμάτη ένταση χορογραφία, όπου εναλλάσσονται η αυστηρότητα και η συμπόνια, το βάθος και το χιούμορ. Είτε ασχολείται με μη-συμβατικούς συγγραφείς (Μπέκετ, Κάφκα, Μισώ) είτε φέρνει μαζί του επί σκηνής τη ζωγραφική (σε ερμηνευτικό δρώμενο με τον Miquel Barceló), ο Nadj ανθίζει μέσα σε πλήρη σωματική ελευθερία. Κινούμενος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, παράδοσης και νεοτερισμού, ο Nadj διερευνά το ουσιώδες: τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Γιατί, για τον Nadj, ο χορός είναι μια βαθιά ανθρωπιστική πράξη.
Με τα χρόνια, τα έργα του Nadj έχουν καταστεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο χορό. Πέρα από την αναγνώρισή του σε εθνικό επίπεδο (Carte Blanche στην Grande Halle της Villette, Παρίσι 2014, Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης του Φεστιβάλ της Αβινιόν 2006, όπου ανακηρύχθηκε «δημιουργός χωρίς σύνορα»), το έργο του γνωρίζει τιμές και διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από 400.000 ενθουσιασμένοι θεατές σε πέντε ηπείρους έχουν συγκινηθεί με τα έργα του στους πιο σημαντικούς διεθνείς χώρους πολιτισμού. Αντλώντας έμπνευση από τις καταβολές των μεγάλων μύθων, συνυφαίνοντας με πάθος διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικές αναφορές, ο Nadj ξέρει πώς να αναπτύσσει μια παγκόσμια γλώσσα. Από το 1995 ως το 2016, ο Nadj υπήρξε διευθυντής του Centre chorégraphique national d’Orléans. Από το 2017, ζει στο Παρίσι και δημιουργεί με τη νέα του ομάδα Atelier 3+1.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Mike Rafail Ten

24 → 28.7.2019  
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Φουαγιέ Στούντιο | 19:00-22:00

Στην έκθεση φωτογραφίας ΤΕΝ ο φωτογράφος Mike Rafail, του οποίου η δουλειά για την εταιρική ταυτότητα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας βραβεύτηκε με 3 βραβεία ΕBΓΕ (Ελληνικά Bραβεία Γραφιστικής και Eικονογράφησης), δημιουργεί μια εγκατάσταση που λειτουργεί ταυτόχρονα ως ντοκουμέντο και ως εικαστικό έργο.

 

 

 

Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει πορτρέτα των χορευτών που συμμετείχαν στις παραστάσεις του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δέκα λεπτά μετά το τέλος της παράστασής τους. Στα πρόσωπά τους διαφαίνεται άλλοτε η προσπάθεια και η κούραση, άλλοτε η ικανοποίηση μαζί με τόσες άλλες αινιγματικές σκέψεις και συναισθήματα. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή κάθε χορευτή, εκτός ερμηνείας, εκτός χορογραφικών οδηγιών όταν πια σβήσουν τα φώτα της σκηνής και έχει τελειώσει την αποστολή του. Ταυτόχρονα, όλα τα πρόσωπα των χορευτών δημιουργούν ένα ιδιότυπο αρχείο του Φεστιβάλ, μια συγκινητική ανάμνηση από τους ανθρώπους που γέμισαν τις σκηνές του Μεγάρου Χορού με το έργο τους, την ερμηνεία τους και την ψυχή τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας Σώματα στο Φως

19 → 28.7.2019  
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Φουαγιέ Στούντιο | 19:00-22:00

Φωτογραφία και Χορός συναντώνται. Κάθε κλικ συλλαμβάνει τη μαγική στιγμή που το σώμα ανακαλύπτει νέους τρόπους έκφρασης, συγκινεί και συγκινείται, ενώ η φωτογραφία γίνεται σώμα που χορεύει στο φως.

 

ekthesi fortografias

 

Η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (Φ.Ο.ΚΑΛ.), με συντονιστή τον Νίκο Ηλιόπουλο, δραστηριοποιείται φωτογραφικά και πολιτιστικά από τον Ιανουάριο του 2017, στοχεύοντας στη δημιουργική ενασχόληση, άσκηση και καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία. Στο διάστημα της λειτουργίας της συνεργάστηκε φωτογραφικά και καλλιτεχνικά με θεσμούς και φορείς της Μεσσηνίας, καθώς και με συλλόγους, ομάδες και λέσχες φωτογραφίας από όλη την Ελλάδα.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Louise Lecavalier: In Motion

22.7.2019
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Προαύλιο | 21:30

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΡΕΫΜΟΝ ΣΕΝ-ΖΑΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΡΙΑΣ ΛΟΥΙΖ ΛΕΚΑΒΑΛΙΕ

Louise Lecavalier: In Motion
(Louise Lecavalier: Sur son cheval de feu)

Louise

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την εκπληκτική ιστορία της Καναδής Louise Lecavalier [Λουίζ Λεκαβαλιέ], χορεύτριας της ομάδας χορού La La La Human Steps, που ιδρύθηκε το 1980 και διαλύθηκε το 2015. Η Lecavalier, μια ασυμβίβαστη καλλιτέχνις, όταν ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον χορογράφο Édouard Lock [Εντουάρ Λοκ], έφερε επανάσταση στη σκηνή του σύγχρονου χορού της δεκαετίας του 1980 και ήταν η εμβληματική μορφή της ομάδας. Το ταλέντο της αναδείχθηκε μέσα από συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της ροκ μουσικής σκηνής, όπως ο David Bowie, ο Frank Zappa, οι Skinny Puppy, οι Einstürzende Neubauten, ο Kevin Shields, ο David Van Tieghem και η Carole Laure μεταξύ άλλων. Σήμερα, στα 61 της, η Lecavalier συνεχίζει να απολαμβάνει μία επιτυχημένη σόλο διεθνή καριέρα. Αποτελεί εικονική φυσιογνωμία του χορού και μοναδική δημιουργό, της οποίας η τέχνη ξεπερνά τους περιορισμούς του ανθρώπινου σώματος. Η ταινία, γεμάτη εντυπωσιακό υλικό από χορευτικά στιγμιότυπα του έργου της, πρωτότυπη μουσική και αποκλειστικές συνεντεύξεις, σκιαγραφεί ένα συγκινητικό πορτρέτο της εμπνευσμένης χορεύτριας στην αναζήτησή της για την τέλεια κίνηση.

Πρωταγωνιστούν: Louise Lecavalier, France Bryère, Robert Abubo, Patrick Lamothe, Frédéric Tavernini, Marc Béland, Pierre-Mary Toussaint, Kier Knight, Angelo Barsetti.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Louise Lecavalier: In motion πραγματοποιείται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά.

CANADA 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ BELA TARR

25.7.2019 | 22:00 Werckmeister harmóniák | 139'
26.7.2019 | 22:00 A torinói ló | 155'
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟ ΟΥΓΓΡΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΜΠΕΛΑ ΤΑΡ

Werckmeister harmóniák (Αρμονίες του Βερκμάιστερ)
& A torinói ló (Το Άλογο του Τορίνο)

BELA

Ο Béla Tarr [Μπέλα Ταρ] θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του κινηματογράφου όλων των εποχών. Το 1971, στα 16 του χρόνια, ξεκίνησε να γυρίζει ερασιτεχνικές ταινίες σε φορμά Super 8, για να δείξει, όπως έχει πει ο ίδιος, την πραγματικότητα που δεν έδειχνε ο κινηματογράφος. Τα φιλμ του έγιναν γνωστά στα στούντιο Béla Balázs, που τον βοήθησαν στη συνέχεια να γυρίσει την πρώτη του ταινία. Στόχος του Tarr είναι να δείξει την αληθινή ζωή και τους ανθρώπους χωρίς καμιά αλληγορία, κανένα συμβολισμό. Η ματιά του είναι βαθιά ανθρωποκεντρική, ποιητική και φιλοσοφική.
Σε όλη του την πορεία, πολύ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι μόνιμοι συνεργάτες του, η γυναίκα του και μοντέζ Ágnes Hranitzky και ο συγγραφέας László Krasznahorkai. Στις πολύωρες ασπρόμαυρες ταινίες του η δράση είναι ελάχιστη και η φωτογραφία ανεπανάληπτη. Στα περισσότερα έργα του έχει δουλέψει πιο πολύ με απλούς ανθρώπους παρά με ηθοποιούς. Τον ενδιαφέρουν οι φτωχοί και οι ταπεινοί, αυτοί για τους οποίους κανείς δε μιλά. Τα τοπία που αναζητεί είναι κι αυτά σαν τους ανθρώπους. Ο χρόνος στις ταινίες του δεν τον περιορίζει. Αγαπά τους ανθρώπους κι αφιερώνει όσο χρόνο χρειάζεται για να τους παρατηρεί και να τους απεικονίζει.

Στην Κεντρική Σκηνή του Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα προβληθούν δύο από τα σημαντικότερα έργα του: την Πέμπτη 25 Ιουλίου, οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ, παραγωγή του 2000, και, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, η πιο πρόσφατη ταινία του, Το Άλογο του Τορίνο, παραγωγή του 2011, που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θα είναι και η τελευταία.

Η προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση με τον Bela Tarr στις 26 Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Bela Tarr, λόγω πρόσφατου ατυχήματος και ανάγκης να προβεί σε χειρουργική επέμβαση, ακύρωσε εκτάκτως την εμφάνισή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Blues Εscape Βand Dancing the blues

24.7.2019 
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Προαύλιο | 20:30

blues escape

Μια μπλουζ-ροκ μπάντα από την Καλαμάτα

John Forrow  φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα, πλήκτρα
Γιώργος Χόχωλης  φωνή, κιθάρα
Πάρις Χατζηαδάμ  μπάσο
Γιάννης Χαλκίδης    ντραμς

           
Το ρεπερτόριο της μπάντας περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από blues-rock κομμάτια, ξεκινώντας από το rock-and-roll του Elvis Presley και του Chuck Berry και συνεχίζοντας με παλιά κλασικά μπλουζ από τους Muddy Waters, Robert Johnson και κορυφαίους μπλουζίστες, όπως τους BB King και Eric Clapton, αλλά και πιο σύγχρονους εκπροσώπους του είδους, όπως τους Joe Bonamassa και Rory Gallagher. Διανθίζουν επίσης το πρόγραμμα τους με μερικά δικά τους πρωτότυπα κομμάτια. Οι Blues Escape εμφανίζονται συχνά στη νυχτερινή σκηνή της Καλαμάτας.

Σε συνδιοργάνωση με τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

odeio dmhk 

 

mousiki

--

Το μπλουζ συγκρότημα Blues Escape δημιουργήθηκε το 2016 από τους κιθαρίστες John Forrow και Γιώργο Χόχωλη, καθηγητές στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Έχοντας συνεργαστεί σε διάφορα projects από τότε που πρωτοσυναντήθηκαν το 2010, αποφάσισαν να συστήσουν μια μπάντα στο ύφος των Chicago Blues, δημιουργώντας έτσι κάτι διαφορετικό για την πόλη της Καλαμάτας. Είχαν την τύχη να συναντήσουν τον Γιάννη Χαλκίδη, έναν έμπειρο και συναρπαστικό ντράμερ, και αργότερα τον χαρισματικό μπασίστα Πάρι Χατζηαδάμ, που πρόσθεσε την τελική πινελιά στο σύνολο.

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 19.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 20.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 21.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 22.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 23.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 24.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 25.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 26.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 27.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 28.7.19
Περισσότερα...