Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 23.7.19

25o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 23.7.19

Παραστάσεις

ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ 
ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

23.07.2019
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:30 | 60'

Έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ
Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα:

— Δεν καταλαβαίνω καθόλου τι θα γίνει από 'δω και πέρα.
— Δεν μπορεί παρά να συμβεί κάτι εντελώς παράλογο!

Μια σουρεαλιστική μυθοπλασία όπου ο ίδιος ο Διάβολος, τιμωρός και κουρασμένος, με τη συνοδεία του, κάνει την εμφάνισή του για να γιατρέψει την έλλειψη πίστης, να ισορροπήσει εκ νέου το λογικό με το παράλογο, το εφικτό με το αδύνατο και εν τέλει να περιγελάσει την εμπιστοσύνη του ανθρώπινου είδους σε αυτό που αυθαίρετα νομοθετεί ως πραγματικότητα. Μια οικοδομική σκαλωσιά, με ανθρώπους γαντζωμένους στον όγκο της, αποδομείται. Μια παράσταση αφιερωμένη στο κίνημα των κονστρουκτιβιστών, που αρνήθηκε τόσο πεισματικά τον ρομαντισμό και τελικά τον αποθέωσε εκ νέου.

Αποσπάσματα από το Ρεαλιστικό Μανιφέστο των κονστρουκτιβιστών:
«Μέσα στον ανεμοστρόβιλο των εργάσιμων ημερών μας, πέρα από τις στάχτες και τα ερείπια του παρελθόντος και τα κάγκελα του μέλλοντος μπροστά σας, διακηρύσσουμε ότι η πιο μεγάλη ομορφιά είναι η πραγματική ύπαρξη.
Η ζωή δε γνωρίζει ούτε καλό, ούτε κακό, ούτε τη δικαιοσύνη ως μέτρο ηθικότητας. Η ανάγκη είναι η μεγαλύτερη και η πιο σωστή από όλες τις ηθικότητες.
Η ζωή δε γνωρίζει ορθολογιστικές αφηρημένες αλήθειες ως μέτρο γνώσης: το γεγονός είναι η μεγαλύτερη και η πιο σίγουρη από όλες τις αλήθειες.
Χώρος και χρόνος ξαναγεννήθηκαν σήμερα για εμάς.»
(Μόσχα, τρία χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση)

--

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: κι όμΩς κινείται (Χριστίνα Σουγιουλτζή, Camilo Bentancor, Ερμής Μαλκότσης)
Ερμηνεία: Camilo Bentancor, Αναστάσης Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης, Αγγελική Μερεντίτη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χρόνης Τόμπορης
Μουσική: Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα) & Μπάμπης Παρίτσης (βιολί)
Σκηνικά: Camilo Bentancor
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση & Φανή Μουζάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης
Με την υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

--

KI OMOS

Η ομάδα κι όμΩς κινείται ιδρύθηκε το 2003 από τη χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή και τον καλλιτέχνη του τσίρκου Camilo Bentancor. Από το 2008 συνεργάζεται σταθερά με το χορευτή-χορογράφο Ερμή Μαλκότση. Πρόκειται για την μακροχρόνια συνεργασία καλλιτεχνών με διαφορετικό κινησιολογικό υπόβαθρο, μια ομάδα σύνθετων σωματικών παραστάσεων, όπου συναντιούνται ο χορός με το τσίρκο και την περφόρμανς.
Μέσα στη δομή μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης παράστασης, βασισμένης στη σωματική δράση και έκφραση των ερμηνευτών, αφομοιώνονται τεχνικές του τσίρκου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και αξιοποίηση του τρισδιάστατου χώρου και το εκφραστικό φάσμα των ερμηνευτών, με την επικοινωνιακή ιδιαιτερότητα της περφόρμανς.
Στόχος της ομάδας είναι η στοιχειοθέτηση ενός προσωπικού λεξιλογίου με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή, όχι ως μια παράταξη δεξιοτήτων αλλά με τη μορφή μιας ομαδικής διαδικασίας διαμόρφωσης, σε σχέση με τις αισθητικές αποφάσεις για την εκάστοτε έρευνα.

LE GALACTIK ENSEMBLE 
OPTRAKEN

23 & 24.07.2019 
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή
| 23.7 [22:00] / 24.7 [19:30] | 60΄

Η ομάδα Le Galactik Ensemble [Λε Γκαλακτίκ Ανσάμπλ] εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν είναι απλώς τα ακροβατικά τσίρκου που εμπνέουν τους χορευτές όσο το γεγονός ότι θέλουν να διερευνήσουν τη σχέση των ανθρώπων με τις δυσκολίες που θέτει το εχθρικό περιβάλλον τους. Το έργο τους πηγάζει από την επιθυμία τους να «σκηνοθετήσουν» πολύ απλές ενέργειες με τρόπο που να προκαλεί το ανθρώπινο σώμα. Το να στέκεται κανείς, να μιλά, να κινείται ελεύθερα, να αντιστέκεται και να προσαρμόζεται σε μια εξωτερική φυσική δύναμη, όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον πυρήνα πολλών υπαρξιακών ερωτημάτων.
Οι Le Galactik Ensemble έχουν αναπτύξει αυτό που αποκαλούν «ακροβατικά κατάστασης», τα οποία διερευνούν την άμεση, συγκεκριμένη σχέση του ανθρώπου με ένα ασταθές περιβάλλον και την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε αυτό. Παρουσιάζουν έτσι άτομα ή ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Οι Le Galactik Ensemble δημιουργούν έργα στα οποία η κίνηση δεν εμφανίζεται ως καλοδουλεμένη δεξιότητα αλλά ως ανάγκη, ως παρόρμηση. Στη σκηνή αναζητούν την ποιοτική κίνηση, που μπορεί να διεισδύσει στον πραγματικό κόσμο, να αναμετρηθεί μαζί του και να προκαλέσει το κοινό.

--

Ερμηνεία: Mathieu Bleton, Mosi Espinoza, Jonas Julliand, Karim Messaoudi, Cyril Pernot
Τεχνική διαχείριση: Victor Fernandes
Σκηνική διαχείριση: Charles Rousseau
Κατασκευή σκηνικού: Franck Breuil
Σχεδιασμός φωτισμού: Adèle Grépinet
Τεχνικός φωτισμού: Romain Caramalli
Σχεδιασμός ήχου-μουσικής: Denis Mariotte
Τεχνικός ήχου: Eric Sterenfeld
Γραφικά-Επικοινωνία: Maëva Longvert
Καλλιτεχνική συνεργασία: Matthieu Gary & Marie Fonte
Επίβλεψη ακροβατικών: Dimitri Jourde
Παραγωγή-Διανομή: Léa Couqueberg
Διαχείριση παραγωγής: Emilie Leloup
Παραγωγή: Le Grand Gardon Blanc & Galactik Ensemble
Συμπαραγωγή: Plateforme 2 Pôles Cirques en Normandie: La Brèche à Cherbourg – Cirque Théâtre d’Elbeuf, Scène Nationale de Châteauvallon, Le Tandem, scène nationale, Les 3T-Scène conventionnée de Chatellerault, Houdremont Scène Conventionnée, La Courneuve, Les Subsistances, Lyon, CircuxNext.
Με την οικονομική υποστήριξη: Aide à la production de la DRAC, Île-de-France, Aide à la création artistique pour le cirque – DGCA / Ministère de la Culture, SACD / Processus Cirque, ADAMI, Aide à la diffusion d’œuvres sur le territoire parisien de la Mairie de Paris.
Με την υποστήριξη: Arcadi, Île-de-France, Le Monfort Théâtre, Paris, Théâtre de L’Agora, Evry, La Nouvelle Digue, Toulouse, CIRCa, Auch, La Grainerie, Balma, La Cascade, Pôle National des Arts du Cirque, Bourg-Saint-Andéol, Le Carré magique, Pôle National des Arts du Cirque en Bretagne, Lannion.

Η παράσταση Optraken παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

CMYK Ambass eps

 

 

 

--

Optraken

Η συνεργασία των Mathieu Bleton, Mosi Espinoza, Jonas Julliand, Karim Messaoudi και Cyril Pernot μετρά δέκα χρόνια. Γνωρίστηκαν στην Εθνική Σχολή Τεχνών του Τσίρκου της Γαλλίας (École Nationale des Arts du Cirque de Rosny-sous-Bois, ENACR), όπου σπούδασαν ακροβατικά και έχουν έκτοτε αναπτύξει την τέχνη τους ως ερμηνευτές και συγγραφείς μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εμπειριών.

Outdoors

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Josef Nadj Mnémosyne

19 → 23.7.2019  
Φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας | 19:00-22:00

Στη Mnémosyne ο Josef Nadj [Γιόζεφ Νάτζ] αντιμετωπίζει τη φωτογραφία ως παραστατική τέχνη, συνδέοντας και υφαίνοντας μαζί τις δύο τέχνες. Δουλεύει με ένα παράδοξο: ο χρόνος της παράστασης ρέει, αναπόφευκτα, όπως ρέει και η ζωή, ενώ η φωτογραφία, όπως ο θάνατος, σταματά τον χρόνο και ακινητοποιεί την κίνηση. Η γέννηση μιας φωτογραφικής εικόνας, με τα διαδοχικά στάδιά της (από τη σύνθεση, στη λήψη και την εμφάνιση της εικόνας), δηλαδή ο μετασχηματισμός μιας στημένης, τρισδιάστατης σκηνής σε δισδιάστατη φωτογραφία, αυτό ακριβώς είναι ο σκοπός και το θέμα του έργου. Στη Mnémosyne αυτή η αλληλεπίδραση γνώσης και τεχνογνωσίας φωτίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η φωτογραφία συνέβαλε στις φιλοσοφικές και αισθητικές πτυχές της γνώσης και επηρέασε την όρασή μας, διαμορφώνοντας για παράδειγμα την άποψή μας για τον κόσμο, παρεμβαίνοντας στην ιστορία και ιδιαίτερα στην ιστορία της τέχνης.

 

nadj

 

«Ο χορός πάνω απ’ όλα ως χώρος συνάντησης», έτσι ορίζει το έργο του ο Josef Nadj. Πέρα από χορογράφος, ο Nadj είναι ένας καλλιτέχνης χωρίς σύνορα και χωρίς εμπόδια. Χορευτής αλλά και εικαστικός και φωτογράφος, ο Nadj οραματίζεται την ανθρωπότητα με τρόπο ποιητικό και παθιασμένο, αναζητά συνεχώς νέες μορφές έκφρασης και είναι πάντα πρόθυμος να ερευνήσει την ανθρώπινη φύση με στόχο την αλήθεια. 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, από το Canard pékinois (1987) ως το Mnémosyne (2018), ο Nadj υπηρετεί με πάθος μια απαιτητική, γεμάτη ένταση χορογραφία, όπου εναλλάσσονται η αυστηρότητα και η συμπόνια, το βάθος και το χιούμορ. Είτε ασχολείται με μη-συμβατικούς συγγραφείς (Μπέκετ, Κάφκα, Μισώ) είτε φέρνει μαζί του επί σκηνής τη ζωγραφική (σε ερμηνευτικό δρώμενο με τον Miquel Barceló), ο Nadj ανθίζει μέσα σε πλήρη σωματική ελευθερία. Κινούμενος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, παράδοσης και νεοτερισμού, ο Nadj διερευνά το ουσιώδες: τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Γιατί, για τον Nadj, ο χορός είναι μια βαθιά ανθρωπιστική πράξη.
Με τα χρόνια, τα έργα του Nadj έχουν καταστεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο χορό. Πέρα από την αναγνώρισή του σε εθνικό επίπεδο (Carte Blanche στην Grande Halle της Villette, Παρίσι 2014, Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης του Φεστιβάλ της Αβινιόν 2006, όπου ανακηρύχθηκε «δημιουργός χωρίς σύνορα»), το έργο του γνωρίζει τιμές και διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από 400.000 ενθουσιασμένοι θεατές σε πέντε ηπείρους έχουν συγκινηθεί με τα έργα του στους πιο σημαντικούς διεθνείς χώρους πολιτισμού. Αντλώντας έμπνευση από τις καταβολές των μεγάλων μύθων, συνυφαίνοντας με πάθος διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικές αναφορές, ο Nadj ξέρει πώς να αναπτύσσει μια παγκόσμια γλώσσα. Από το 1995 ως το 2016, ο Nadj υπήρξε διευθυντής του Centre chorégraphique national d’Orléans. Από το 2017, ζει στο Παρίσι και δημιουργεί με τη νέα του ομάδα Atelier 3+1.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας Σώματα στο Φως

19 → 28.7.2019  
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Φουαγιέ Στούντιο | 19:00-22:00

Φωτογραφία και Χορός συναντώνται. Κάθε κλικ συλλαμβάνει τη μαγική στιγμή που το σώμα ανακαλύπτει νέους τρόπους έκφρασης, συγκινεί και συγκινείται, ενώ η φωτογραφία γίνεται σώμα που χορεύει στο φως.

 

ekthesi fortografias

 

Η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (Φ.Ο.ΚΑΛ.), με συντονιστή τον Νίκο Ηλιόπουλο, δραστηριοποιείται φωτογραφικά και πολιτιστικά από τον Ιανουάριο του 2017, στοχεύοντας στη δημιουργική ενασχόληση, άσκηση και καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία. Στο διάστημα της λειτουργίας της συνεργάστηκε φωτογραφικά και καλλιτεχνικά με θεσμούς και φορείς της Μεσσηνίας, καθώς και με συλλόγους, ομάδες και λέσχες φωτογραφίας από όλη την Ελλάδα.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
WETHERICECREAM WEATHERISCREAM

23.07.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

ioulia

Σκουπίζω τον αέρα,
πιάνω ένα κουνούπι,
φυσάω μια πεταλούδα,
ένα πούπουλο πέφτει,
κολλημένο στα χέρια,
ο νους αναρωτιέται,
το σώμα υπνοβατεί,
σαν οργισμένη φάλαινα,
καταραμένα κουνούπια,
βρικόλακες εν ζωή,
χάνουν την όραση,
στα όνειρά τους,
υπό την επήρεια μέθης,
μεταμορφώνονται.

--

Η Ιουλία Ζαχαράκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1994. Πάντα της άρεσε να χορεύει. Αποφάσισε ότι πιο πολύ απ’ όλα της αρέσει ο σύγχρονος χορός, όπως ονομάζεται, και που η ίδια, ακόμα και τώρα, δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς είναι. Της αρέσει να δημιουργεί φανταστικά τοπία και να ζει μέσα σε αυτά όπως σε ένα όνειρο. Παράλληλα την ενδιαφέρουν πάρα πολύ η κατασκευή του σώματος και οι δυνατότητές του, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στον χορό και προσπαθεί να τις συνδυάσει.

 

ANNA CALSINA FORRELLAD & QUENTIN MANFROY 
INVITATION TO…

23.7.2019
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00

Anna Calsina

«Στο κατώφλι της ιστορίας, πριν από την επινόηση της γραφής, θα είχαμε επινοήσει τα όνειρα. Ο άνθρωπος θα είχε ξεκινήσει, σε κάποια μέρη, να διαχειρίζεται εικόνες. Να διαχειρίζεται τα κατάλοιπα του ορατού και να αντιστρέφει την αναλογία του φωτός.»
[Jean-Louis Schefer, από το ντοκυμαντέρ Le Labyrinthe – Le Temps, la Mémoire, les Images του Philippe Grandieux (1989)]

--

Ερμηνεία: Anna Calsina Forrellad
Μουσική: Quentin Manfroy

--

Η Anna Calsina Forrellad [Άνα Καλσίνα Φορελιάδ] σπούδασε χορό και καλές τέχνες στη Βαρκελώνη. Από το 2008, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες δημιουργίες με τους James Thierrée, Boris Gibé, Carlos Pez, Camille Boitel, Claire Ruffin, Lali Ayguadé και Rootlessroot. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την Lisi Estaràs συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, με πιο πρόσφατη τη Monkey Mind, με την υποστήριξη των ballets C de la B. Με την Murielle Felix συνεργάζεται στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, όπως η ταινία Le réveil. Η τελευταία συνεργασία της με την ομάδα Groupe Pluton χαίρει της υποστήριξης των Workspacebrussels και Buda Kortrijk.

Ο Quentin Manfroy σπούδασε φλογέρα στο Ωδείο των Βρυξελλών και αυτοσχεδιασμό με τον Fabrizio Cassol. Έχει συνεργαστεί με σύνολα κλασικής μουσικής (Sturm und Klang), με πιο εκλεκτικιστικά σύνολα (Maak, Matthieu Ha) και με παραδοσιακούς μουσικούς (Gnawa της Μαρακές, την Τυνήσια τραγουδίστρια Ghalia Benali). Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε πολυάριθμα ωδεία.

Σεμινάρια

FRANCISCO CÓRDOVA
Body Action

21 → 27.7.2019
Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας 

O Francisco Córdova [Φρανσίσκο Κόρντοβα] είναι Μεξικανός ερμηνευτής, χορογράφος και δάσκαλος, με σπουδές στον σύγχρονο χορό, το θέατρο, τη σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό φωτισμού. Το σεμινάριό του αφορά το Body Action, δική του μέθοδο, που βασίζεται στην κατασκευή σωματικών δράσεων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μάθουν να κινούνται μέσα από μια κοινή γλώσσα και όχι μέσα από τους συνήθεις κώδικες του χορού. Η μέθοδος, δηλαδή, αποκωδικοποιεί και αποδομεί τις προκαθορισμένες διαλέκτους του χορού. Το μάθημα αποτελεί απεικόνιση της λειτουργίας του ελέγχου και του φυσικού ενστίκτου και σκοπός του είναι να δημιουργήσει σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές καταστάσεις μέσω της έντονης σωματικής εξάσκησης. Για τον λόγο αυτό, το σώμα οδηγείται στις μέγιστες δυνατότητές του μέσα από το άνοιγμα στον σωματικά ελεγχόμενο κίνδυνο. Οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται ώστε να μάθουν να δέχονται τις πληροφορίες του ενστίκτου τους, να βρίσκουν αλήθεια μέσα στο σώμα τους και να επικοινωνούν τον προσωπικό τους τρόπο κίνησης.

Francisco Cordova

O Francisco Córdova είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας Physical Momentum, του Φεστιβάλ ATLAS στο Μεξικό και του εκπαιδευτικού προγράμματος Techniques of Movement (ΤDM) στο Μεξικό και την Βαρκελώνη. Από το 2006 αναπτύσσει την μεθοδολογία του Body Action μέσα από πολυάριθμα σεμινάρια σε ομάδες, φεστιβάλ και διεθνείς οργανισμούς τεχνών σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική (DELTEBRE / SEAD / FONTYS / KIBBUTZ, κλπ.) Πολυβραβευμένος, με καλλιτεχνικές υποτροφίες και επιχορηγήσεις σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική θεωρείται ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και επιδραστικούς νέους δασκάλους σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες τάσεις και την καινοτομία στην εκπαίδευση για τη σκηνική ερμηνεία. Μέλος πολλών ομάδων και παραγωγών με πείρα 14 ετών, έχει αναπτύξει την ερμηνευτική, χορογραφική και διδακτική του πορεία μέσα από φεστιβάλ και διοργανώσεις σε περισσότερες από 25 χώρες στον κόσμο.

ΔΙΑΛΕΞΗ Jozef Fruček
The Ageing Body

23.7.2019
Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας | 13:00 - 15:00 

Ο Jozef Fruček [Γιόζεφ Φρούτσεκ], συνιδρυτής μαζί με τη Λίντα Καπετανέα της ομάδας χορού RootlessRoot και του Fighting Monkey Practice, που διδάσκεται παγκοσμίως σε πανεπιστήμια, συνέδρια και ανοιχτές ερευνητικές πλατφόρμες, δίνει μια δίωρη διάλεξη σε χορευτές και performers για τον ρόλο του ρυθμού και του συντονισμού στους βιολογικούς κύκλους του σώματος και τη σημασία της συνειδητής και ανορθόδοξης εξάσκησης για τη μακροχρόνια διατήρηση της νεανικότητας και ζωντάνιας του ανθρώπινου σώματος.

Jozef

Ο Jozef Fruček έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και το θέατρο και έχει αφιερώσει την επαγγελματική του ζωή στην έρευνα της κίνησης που προάγει την ανθρώπινη ανάπτυξη και την υγιή γήρανση. Σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Θεατρικών Τεχνών της Μπρατισλάβα και αργότερα έκανε το διδακτορικό του με θέμα Κίνηση και Φωνή. Έχει ασχοληθεί με τη λειτουργική επικοινωνία, τη φωνή και την αναπνοή στη δημόσια ομιλία, στις παραστατικές τέχνες και στην ψυχική υγιεινή. Το 2006 ίδρυσε με τη Λίντα Καπετανέα την ομάδα Rootlessroot και μαζί ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την έρευνά τους, το Fighting Monkey practice, που εκφράζει τη μοναδική τους προσέγγιση στην ανθρώπινη κίνηση βασισμένη στην ανάλυση κατηγοριών και πεδίων κίνησης. Διδάσκει και δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και οργανισμούς τεχνών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία.

 

Σεμινάριο χορού για ΑμεΑ

DANCING OUR WAY / ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟ
Ζωντανοί στη σκηνή

23 → 28.7.2019 & παράσταση 28.7.2019 | 18:30
Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Υπεύθυνη προγράμματος: Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Εισηγητές: Δρ. Μάρω Γαλάνη, Αναστασία Νικολίτσα, Σοφία Φ. Δρούμπαλη

Σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος Dancing My Way της προηγούμενης χρονιάς, το φετινό πρόγραμμα Dancing Our Way προσκαλεί και προκαλεί χορευτές, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές να παρακολουθήσουν και να βιώσουν τη μοναδική ικανότητα της κίνησης και του χορού να προάγουν την ένταξη και να δημιουργήσουν κοινότητα και σχέσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημέρα με θεωρητικά βιωματικά σεμινάρια για όλους και τέσσερις ημέρες κλειστών εργαστηρίων, που θα ολοκληρωθούν μέσα από μία διαδραστική απογευματινή εκδήλωση επί σκηνής. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνεργασία της ΦΑΡΙΣ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας) και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).

Δρ. Μαρία Γαλάνη
Πρωτόγονη Έκφραση

Αφύπνιση της σωματικής μνήμης και απόλαυση της φυσικής ύπαρξης στο θεραπευτικό πλαίσιο της χοροθεραπείας για άτομα με αναπηρίες, μέλη της οικογένειας, φροντιστές, εκπαιδευτές ειδικής αγωγής και χορευτές.

23.07.2019: 9.30 - 11.00 & 17.00 - 18.30

Αναστασία Νικολίτσα
Το σώμα του φροντιστή: αντίληψη, κατανόηση και διαχείριση όσων δεν λέγονται

Η αμεσότητα της σχέσης φροντίδας ατόμων με αναπηρία επιφέρει και την αναπόφευκτη ανάδυση των προσωπικών ευάλωτων πτυχών και των δύο εμπλεκόμενων ατόμων. Θα κατανοήσουμε και θα ανακαλύψουμε νέους τρόπους διαχείρισης αυτών προς πρόληψη του burnout (ολοκληρωτική εξάντληση).

23.07.2019: 11.30 - 13.00 & 19.00- 20.30
Είσοδος και για τα δύο σεμινάρια 10 Ευρώ

Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Ζωντανοί στη σκηνή

Μια ζωντανή διαδραστική εκδήλωση βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό, στην οποία το κοινό θα γίνει μέρος της επικοινωνίας και της συναισθηματικής διασύνδεσης μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Έκθεση φωτογραφίας, δημιουργικές ανταποκρίσεις και ζωντανή ανάφλεξη σκέψεων από το κοινό θα καθοδηγήσουν αυτή την εμπειρία.

28.07.2019:18.30, Δωρεάν είσοδος

droumpali

Δρ. Μάρω Γαλάνη
Η Μάρω Γαλάνη είναι χορογράφος, χοροθεραπεύτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Ρυθμός, χορός και θεατρικό παιχνίδι). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της με τίτλο Ρυθμικό και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού και στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου Σόφιας (Βουλγαρία). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Πρωτόγονη Έκφραση – Χοροθεραπεία. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων για τον χορό στην εκπαίδευση για το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Αναστασία Νικολίτσα
Σπούδασε χορό, Χοροθεραπεία (Laban Centre, City University of London, Βρετανία), Ανάλυση Χαρακτήρα, Νευροφυτοθεραπεία (Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα, Aθήνα) και Τραυματοθεραπεία CRM (Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας, Αθήνα). Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και επαγγελματικές σχολές της Αθήνας. Από το 2003 μέχρι σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα, διαταραχές προσωπικότητας, PTSD και σύνθετο τραύμα. Το 2018 εκδόθηκαν δύο βιβλία της, Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού και Χοροθεραπεία: ιστορία, θεωρία, μεθοδολογία, εργαλεία.

Σοφία Φ. Δρούμπαλη
Η Σοφία εκπαιδεύτηκε στο σύγχρονο χορό και το μπαλέτο στις προ-επαγγελματικές τάξεις της ΦΑΡΙΣ, στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Καλαμάτα. Σπούδασε χορό (Ραλλού Μάνου/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία (ΜΑ στο Goldsmiths University οf London). Αυτή τη στιγμή ασκεί τη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία σε νέους και παιδιά με αυτισμό, σύνθετες ανάγκες και τραύμα. Από το 2017 διευθύνει projects χορού σχετικά με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε συνεργασία με τη ΦΑΡΙΣ (Καλαμάτα).

 

Προγραμμα / ημερα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 19.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 20.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 21.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 22.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 23.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 24.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 25.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 26.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 27.7.19
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 28.7.19
Περισσότερα...